Pasteur, nobelpris och macarons!

Av: Kerstin Beckenius, Samordnare, KI Karriärservice

Den 2 juni lämnar vi ett sommarvarmt Sverige och landar i ett grått, regnigt och 13-gradigt Paris… men med höga förväntningar på våra två dagar på Institut Pasteur. Vi som skriver är Kerstin Beckenius och Anethe Mansén på KI Karriärservice och målet med vår staff training är att utbyta erfarenheter kring hur vi arbetar med karriärutveckling för doktorander och juniora forskare.

Regn och kommunikation

Efter att vi tagit oss från flygplatsen till hotellet i taxi på grund av dagens tågstrejk i kombination med översvämningar (vattenståndet i Seine var förhöjt med 5 meter!) tog vi oss framgångsrikt kommunalt från Gare du Nord till Institut Pasteur i södra Paris. Vi möttes av Nathalie, en av medarbetarna på MASCC (Mission Accueil, Accompagnement et Suivi des Carrières des Chercheurs) motsvarigheten till vårt Karriärservice. Utöver Nathalie arbetar även Mari-Anne, Claire och Elise och verksamheten har funnits i två år, när Mari-Anne som då var postdoc på Pasteur lyfte frågan om varför det inte finns något karriärstöd för doktorander och forskare. Den nya chefen för Pasteur bjöd in till diskussion och några månader senare hade man skapat ett Karriärservice med finansiering till både anställda och aktiviteter. Till skillnad från KI där vi ansvarar för karriärutveckling för närmare 10 000 studenter, doktorander och forskare har Pasteur endast drygt 600 doktorander och postdocs och de satsar på mer individuell karriärcoaching. Det ska även tilläggas att Pasteur inte är ett universitet, utan ett forskningsinstitut och privat stiftelse, med studenter, doktorander och forskare knutna till sig från alla världens hörn.

IMG_6060

Fois gras och franskt vin

Under vårt första möte fick vi introduceras oss och våra verksamheter och diskussionerna pågick länge, där vi alla insåg att vi möts av samma utmaningar. Framåt 21-tiden började hungern göra sig påmind och hela gänget tog oss till en äkta fransk kvarterskrog och klassiska rätter som fois gras testades. När vinet skulle beställas in pågick en lång och härlig fransk konversation mellan våra värdinnor och kyparen. Både jag och Anethe önskade att vi förstod franska lite bättre, vilket underbart språk det är, och vinet var utsökt! Dock fick vi till många härliga skratt genom engelskan : )

IMG_6063

Brandlarm gånger 2
Nästa morgon vaknade vi av att brandlarmet gick på hotellet. Någon hade rökt i hissen… Som tur var hade vi redan fått på oss kläder och var på väg till Pasteur igen för nya möten. Vi fick träffa personer som jobbar med internationella master och doktorandprogram och som gärna ser fler sökande från Karolinska Institutet. Kontaktuppgifter och information som vi gladeligen delar med oss till våra internationella handläggare på KI. Innan lunch gick nästa brandlarm och det visade sig vara en inplanerad brandövning där jag och Anethe återigen stod lite handfallna över all information på franska… Lunch i cantinan var en upplevelse i sig. Mat är viktigt för fransoserna och det fanns hur mycket som helst att välja på och ett härligt kaos, två köer i Nannas restaurang som ibland kan verka lite anarkistisk, går inte att jämföra med detta myller av personal och studenter.

 

Jean Pasteur och svensk granit

Efter lunchen, som även den var utsökt fick vi tillfälle till en privat guidad tur i Pasteurs museum och se han och hans frus hem, laboratorium med dåtidens instrument och kapellet där Jean Pasteur och hans fru ligger begravda, i en kista av svensk granit. Historiens vingslag var högst närvarande. Vi fick också en titt i det gamla biblioteket där man förvarar de testamenten Afred Nobel upprättat för nobelpristagarna från Pasteur, hela 10 nobelpris inom fysiologi och medicin genom tiderna! När mötesdagen var slut fick jag och Anethe några timmar som turister och då inhandlades det macarons, vi promenerade genom stan förbi Notre Dame och Frihetsstatyn och hittade ett mysigt creperié längs kanalen i området Canale de Martin. Efter två intensiva dagar var det dags att förbereda för den tredje dagen och konferensen International researchers mobility där Anethe hade förberett en presentation om KI och forskarkarriärer.

Svenska huset och lunchcocktail

Tredje dagen och tidig uppgång för avresa med pendeltåget till Cité internationale universitaire de Paris där konferensen skulle äga rum. Ämnen som avhandlades var forskningsfinansiering, karriärer inom och utanför akademin samt internationella forskarkarriärer. Under första pausen pratade jag och Anethe non-stop med doktorander och postdocs intresserade av en forskarkarriär på KI. Vårt bord var välbesökt och materialet vi hade tog nästan helt slut. Fransoserna vet hur man charmar internationella gäster och bjöd på en lunchcocktail med tillhörande snittar och macarons, och sammanförde oss med chefen för Svenska huset på området. La Cité byggdes som ett fredsprojekt efter första världskriget och rymmer idag ett 40-tal hus med plats för sammanlagt närmare 6 000 studenter. Svenska studenthemmet tar årligen emot ett 100-tal studenter och forskare från olika länder. Chefen för svenska huset visade sig vara Åsa Ekwall, gift med Karl Ekwall som är professor och prefekt på KI. Vi hade en väldigt trevlig pratstund och fick senare en privat visning av huset som nyligen renoverats invändigt. Då framkom det också att Karl Ekwall har en gästprofessur på Pasteur. Världen är liten och nätverksmöjligheterna oändliga!

Kultur och samverkan

Anethes presentation av KI och internationell forskarmobilitet gick strålande och en del frågor kom från publiken trots att det var sen eftermiddag och många nog var lite trötta efter många presentationer. Vi stannade kvar och minglade en stund men gick sedan vidare för middag med två av talarna, en verksam i London och en i Heidelberg. Vårt besök gav oss nya kulturella erfarenheter och bekantskaper, likväl som att vi sådde ett frö tillsammans med Pasteur om ett gemensamt projekt med EU-finansiering för karriärutveckling och forskares mobilitet. Med detta sagt kan vi varmt rekommendera staff training på Pasteur och Paris är en trevlig stad att besöka trots det något kyligare vädret än beräknat, översvämning och tågstrejk!

Hälsar

Kerstin och Anethe, KI Karriärservice

0 comments

Related posts