UDA Facultad de Medicina

Av: Anna Dahlerus, internationell koordinator, Internationella kansliet/SER

En intensiv dag är snart till ända. Jag har krupit ner i sängen fastän klockan knappt är strax efter 7 på kvällen. Men nattens dunder- och brakregn som studsade på hotellets glastak väckte mig vid 4 och höll mig vaken en rejäl stund. Detta trots att jag somnat alldeles för sent. Vår vän chauffören på hotellet ringde oroligt strax efter 7 och påminde oss om att bilen skulle gå vid halv 8, så vi måste hinna äta frukost och vara redo till dess. Klockan 8 skulle vi infinna oss på Facultad de Medicina för ett fullspäckat program med presentationer både för lärare och studenter på UDAs läkarutbildning.

UDA Facultad de Medicina

 

Efter en kort rundvandring presenteras vi för några av de administrativa och akademiska företrädarna och därefter inledde Mini och jag vår presentation om KI och läkarprogrammet. När vi efter drygt en och en halv timme har presenterat, diskuterat och svarat på frågor kring utbildningsplanen och kursinnehåll – på spanska och engelska – sitter en cappucino perfekt. Vi bjuds också på fika i form av kaffe och tamales (söt majsdeg invirad i majskolvsblad). Sen väntar ännu en presentation, den för fjärde- och femteårsstudenterna. Vi inleder med att fråga vad de tänker när de hör Sverige och får som första svar det generösa svenska hälso- och sjukvårdssystemet som innebär att alla betalar lika mycket oavsett inkomst eller försäkring. Nästa svar är Zlatan. När vi sen drar vår presentation om Sverige och kommer till listan över företag med ursprung i Sverige hörs många “aha” över IKEA, Volvo, HM, Skype, Spotify m fl. Liksom Candy Crush och Aviici. När vi väl fångat dem med en kort film och information om vårt läkarprogram och deras möjligheter till utbytesstudier vid KI får vi många frågor på perfekt engelska – hur gör man, vad krävs, måste jag ha gjort TOEFL-testet mm. Kul att så många är nyfikna på och intresserade av att komma till oss på andra sidan jordklotet – välkomna till Sverige och KI!

Carro Quirófano – Mobile Surgical Unit

Uppställd på en parkeringsplats mitt i Cuenca så stod de där, den omtalade lastbilen utrustad med en enkel operationssal. Här ges en unik och oerhört spännande möjlighet för både studenter och lärare på läkarprogrammet att som del av sin utbildning/undervisning följa med Carro Quirófano (Mobile Surgical Unit) ut i landet för att utföra enklare kirurgiska ingrepp till de ecuadorianer som varken har praktisk möjlighet eller råd att söka vård i större städer.

IMG_2565

Denna behjärtansvärda och helt ideella verksamhet startades 1990 av Dr. Edgar Rodas, so m startade läkarutbildningen vid UDA, som med hjälp av en mobil operationssal inredd i en lastbil ville nå ut till och erbjuda enklare kirurgiska ingrepp utan kostnad för människor som bor i avlägsna delar av landet – i Andernas bergsmassiv, i små fiskebyar längs kusten och i djungeln. 1990 grundande han La Fundación Cinterandes och drömmen om en ”Mobile Surgical Unit” blev verklighet 1994. Sen dess har man genomfört knappt 1000 resor ut i landet och utfört nästan 8 000 enklare operationer. Verksamheten finansieras genom donationer och läkarna samt övrig personal arbetar frivilligt och utan ersättning. Som assisteter finns alltid studenter och/eller blivande specialistläkare från såväl Ecuador som utomlands som gör detta av rent intresse och oftast som en del av sin utbildning. Komplikationsgraden är minimal och man har nått sitt mål – att kunna möta och behandla patienten i hans/hennes närmiljö.

Läs mer om La Fundación Cinterandes

Sen är det äntligen dags för sen lunch som intas på en populär restaurang i närheten av universitetet. Väl tillbaka till hotellet möts vi upp av ännu en engagerad student som i ihållande ösregn tar oss med på sightseeingtur med buss i och runt Cuencas historiska centrum – klassat som världsarv av UNESCO – och den nyare delen av stan upp till Turi från vilken man har en fantastisk vy över hela Cuenca. Dess fullständiga namn är Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca efter de floder som flyter igenom och runt staden. Bortom alla byggnader reser sig bergen som utgör nationalparken El Cajas. Gillar du att vandra och bergsklättring och mountainbiking är det hit du ska åka.  Fast undvik april månad om du kan, det regnar kolossalt.

0 comments

Related posts